Apa Sebab Masalah Enjin Motor Tidak Boleh Hidup (Start)

Apa sebab masalah enjin motor tidak boleh hidup atau start? Pengguna motosikal pasti selalu berhadapan dengan masalah enjin motor tidak boleh hidup walaupun sudah cuba hidupkan berkali-kali guna electric starter atau kick starter serta guna choke juga tidak berkesan.

Kalau kita tinggalkan motosikal beberapa hari tidak hidup, memang kadang-kadang agak susah untuk hidupkan enjin motor bagi hampir semua motosikal yang ada di Malaysia ini seperti Modenas, Honda, Yamaha, Demak, SYM motor dan banyak lagilah tidak kira motosikal murah atau mahal. Keadaan ini mungkin disebabkan enjin menjadi sejuk dan mungkin juga faktor-faktor yang lain.

Apa Sebab Masalah Enjin Motor Tidak Boleh Hidup (Start)

Jom tengok senarai punca masalah enjin motor yang sering menyebabkan enjin tidak boleh start:

Masalah Battery
Kemungkinan battery motor sudah kong atau air battery sudah kurang. Kalau air kurang, sila tambah semula dan caj balik. Kalau battery kong, kena tukar lah ye.

Masalah Minyak Hitam
Minyak hitam mungkin lama tidak ditukar dan hampir kering atau isipadu minyak hitam tidak mencukupi. Minyak hitam perlu ditukar sekurang-kurangnya 2,3 bulan sekali. Kalau sebulan sekali lagi bagus terutama kalau anda memang suka membawa motosikal untuk long distance. Sila baca: Tukar Minyak Hitam Motosikal

Masalah Spark Plug Rosak
Spark Plug ini punca motor anda boleh hidup/ start dengan lancar jika pembakaran yang dihasilkannya adalah bagus. Jika enjin motor tak boleh hidup, berkemungkinan besar disebabkan Spark Plug sudah rosak dan tidak dapat menghasilkan pembakaran yang mencukupi atau sempurna untuk menghidupkan motor. Jika Spark Plug sudah jadi hitam, mungkin ia perlu diganti dengan yang baru.

Masalah Ignition Coil Plug
Coil Plug yang rosak biasanya akan menyebabkan api dari magnet coil tidak sampai ke plug dan motor tidak dapat hidup.

Masalah Magnet coil
Coil magnet ini berfungsi untuk memberikan caj electrik untuk battery, oleh itu kalau rosak, battery tidak akan dapat charge.

Masalah Wiring Motor (Sambungan Wayar)
Cuba tengok wiring motor anda, mana tahu ada wayar yang terputus atau terpintas dengan wayar lain (short circuit). Kalau anda tidak tahu untuk membuat pemeriksaan, boleh pergi ke mana-mana bengkel yang berhampiran untuk mereka uji wiring motor anda.

Masalah Rectifier
Rectifier ini adalah berkait langsung dengan battery motor. Jika rectifier motor rosak, battery memang tidal akan dapat charge dan menyebabkan battery menjadi lemah (weak). Rectifier ini wajib ditukar kalau rosak sebab ia akan menyebabkan battery anda sekali rosak akibat daripada kebocoran arus dan ini kadang-kadang menyebabkan enjin motor terus hidup walaupun anda sudah matikan.

Masalah Tangki minyak
Punca enjin motor tidak boleh hidup mungkin disebabkan minyak habis ataupun maslaah pada tangki minyak seperti bocor atau kotor. Tangki minyak yang kotor mungkin menyebabkan minyak tersumbat dalam saluran.

Apa perlu dilakukan untuk mengatasi masalah enjin motor tidak boleh hidup atau start? Apa yang kita boleh lakukan ialah dengan membuat penjagaan rapi dan penggunaan yang bijak seperti berikut:

  • Biasakan diri guna kick starter berbanding electric starter yang kuat makan battery
  • Sila panaskan dulu motosikal anda sebelum menggunakannya. Elakan terus jalan sebaik sahaja menghidupkan motor.
  • Tukar mana-mana bahagian yang rosak dengan yang baru
  • Tukar minyak hitam dengan kerap
  • Servis Air Filter yang kotor atau tukar yang baru (penting untuk kebanyakan motosikal seperti Yamaha 135LC)
  • Tukar battery yang sudah kong atau tidak berapa bagus lagi

38 Replies to “Apa Sebab Masalah Enjin Motor Tidak Boleh Hidup (Start)

  1. aku ada motor lagenda 115z , semalam aku bawa motor tu okay je , eharini aku try start dah tak boleh hidup , au punya moto ni pakai kick starter . tolong bagi respons sikit pasal masalah aku ni

    1. salam..saya ahmad… dan juga guna yamaha y150zr… masalah sama… kenapa ya… plesss wassap saya bole kita bincang..

      0192434550 or tinggal no phone nanti saya call

  2. saya nak minta pendapat tuan tentang elektrik starter saya. saya baru je tuka elektrik starter, dan juga bateri. saya guna dlm 3 bulan sudah tak dpt pakai. dia berbunyi ktik ktik ktik bila saya tekan elektrik starter. so, dpt balas dengan cepat yg mungkin?

  3. Sy nak minta pendapat tuan masalah skuter elegan 150.. Skuter sy tak bleh hidup.. Bila sy electric start, skuter ada bunyi tp enjin tak running.. Karburator, minyak hitam dah servis.. Spark plug bru, api kuat.. Bateri, rectifier bru.. Sy rsa pelik dgn masalah skuter ni..

    1. Salam tuan zaidi safwan…boleh sy tahu apa kah masalahnya scooter tuan ye,kerana sy pun alami masalah yg sama…tq

  4. aq bru lpas siap basuh moto…. Sblum bsuh moto tu ok je… Lpas siap basuh… Bila start dye hidup… Tpi bila masuk gn pulas throttle dye mati…

  5. salam bang, sy ad moto kriss lame atok sy, da bertahun x gune, so mmg x boleh nak hidup la, abg rase ap ptut sy tuka dan rase kos sume berape?

  6. bro.. moto aq pakai electric starter je..xde kick starter.. 250cc.. tiba2 xleh start plak.. tekan button x bunyi langsung..high beam ok je.. lampu meter nyala je.. apa masalah ni ek..nak buat acano ni?

  7. aku ada motorsikal vts 200…masalah motor aku jln cuma 40km je…tekan minyak abis pun jln 40km je…tolong sape yg tau masalah ni……

  8. saya pakai mto ex5. kalau punca dari roller blok pon boleh dikira masalah jugakkan. kalau roller dah nipis kita
    nak makin piston tu boleh lari rantai taimicingnya. tak boleh hidup dah moto

  9. Motor ex-5 starter 4 stroke…tak ada api…sekajap ada sekejap tak ada,timing ok…semua ok,wiring ok tapi test api tak ada….

  10. Sy guna motor suzuki rg sport,tp masalahnya motor x hidup kalau choke x ditarik.bila motor sdh hidup dan choke sy kembali seperti asal,engine mati pula.

  11. Salam,nak tanya,saya bawak motor skuter sym 125,dekat 2 bulan x start,kemudian suatu hari tu bawak jalan,sampai mat trafik light tunggu lampu hijau,bila lampu dah hijau jalan sikit terus mati

    Berkali2 start xhidup,akhirnya saya gagahkan tekan starter dan pulak handle minyak kuat2 baru hidup

    Kenapa jadi begitu ya?

  12. nk tnya skit ni motor sye ex5 high power.. sya pnya motor x boleh hidup..sy pkai coil spark kreta kancil.. adakh itu puncanya ? patutka sya mbeli yg standard?

  13. saya ada motor modenas GT128 tidak boleh start..
    problem dia banyak…first saya tukar coil plug,dan tukar
    juga plug CDI pun sudah tukar,coil injin pun sudah tukar pun sama juga tiada api sampai di plug dia..tolong share ilmu moto km wahai sahabat bloger..apa masaalah dia itu..?

  14. sy ada mslh mtor tidak dpt start…masa trun kerja dpt start…bila habis waktu bekerja dan nak blik mto tidak dpt start…cek plug ada karen…bla mahu start tak dpt…mtor scooter egos..apa mslh nya..

  15. masalah sama saya pakai modenas kriss 110 bila masuk gear 1 mcm gear 4 pegi dia enjin bunyi kuat tapi motor tak bergerak cepat semakin perlahan stater kaki pun bila guna rasa kosong tiada apa apabila nak hidupkan enjin bila tanya kedai baru saya dpt tahu caburetor dan clucth plate perlu ditukar..

  16. aku bru lps kena eksiden, motor jatuh terlentang…enjin ok boleh hidup dan boleh jalan…tpi bila aku lepas pedal x main minyak, dia tiba2 mati…cmne hah ?

  17. Salam.nak tanya.ape masalah motor kalau dia makan CDI?dah 3x CDI terbakar.pakai x sampai seminggu dah terbakar.CDI ori lak tu.tolong bagi pencerahan.masalah wiyering orang ape?

  18. Moto saya tak boleh start pakai starter atau kick starter. Tapi kalau pakai remote ok je. Benda ni jadi lepas 2 hari bawak repair (tukar bateri, minyak hitam, filter dll). Moto Yamaha 135LC. Kenapa eh?

  19. jika keadaan masih sama walau dah tukar coil magnet,coil plug,CDI…tapi masih xda api,Cuba check pada wayar kunci atau cabut soket kunci n start mcm biasa.pasti hidup…bermakna set kunci kena tukar baru.

  20. Kalau lagenda 115z saya dah tukar bateri baru tapi apabila tekan starter utk start xda apa2 bunyi..(slalu kalau bateri kong pon akan ada bunyi kan)..apa masalah ye?

  21. nak tanye moto dah boleh hidup tapi tak boleh jln bila jalan die mati enjin dah panas tapi still takle jalan jugak tolong bagi penjelasan

  22. Salam nak tnya,moto saya pagi saya start seperti biasa,tngh saya bawak nk oegi kerja normal speed tiba tiba moto decreasing speed slowly then mati.Lepastu saya cuba nk hidupkan x boleh(kickstart dah keras x nak jatuh),sapa sapa boleh membantu menegenal pasti punca masaalah moto saya?

  23. Salam.. moto saya y15zr xboleh hidop.
    Walaupon dh lakukan pmeriksaan… api dr spark plug ada… injector lakukan semburan yg baik..stary..crankk xjgk hidop..knapa ye?

  24. Tumpang tanya…model Modenas Kriss110,
    Kick start Hidup, plug ada api (biru) dan boleh jalan seperti biasa…
    tapi bila guna Electric start tak hidup…plug takdak api walau enjin berpusing (pisten naik turun).
    Dah tukar:
    -plug,
    -battery,
    -clucth lining,
    -auto clucth set,
    -Oneway bearing.

    #buntu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *