Bayi Terkecil Di Dunia, Sebesar Tapak Tangan Kini Dewasa

Pada suatu ketika dahulu, seorang bayi terkecil di dunia telah dilahirkan dengan berat cuma 0.3kg dan tinggi 25.4cm. Bayi tersebut dilahirkan melalui pembedahan cesar pada usia hampir 7 bulan (27 minggu). Anda pasti pernah menggunakan pembaris panjang 30 cm yang di sekolah bukan, banyangkanlah saiz bayi ini adalah lebih pendek lagi daripada itu dan boleh diletakkan di telapak tangan sahaja.

bayi-terkecil-di-dunia-berjaya-hidupBayi terkecil di dunia itu dilahirkan pada tahun 1989 dan tumbesarannya berlaku secara normal tanpa dirawat di hospital sehinggala umur 4 tahu apabila dia sakit pneumonia. Selepas itu, Madeline terus hidup dan membesar secara normal seperti kanak-kanak yang lain.

Menurut doktor yang merawatnya sejak kecil, Madeline mempunyai kemampuan bertahan untuk hidup yang menakjubkan sehingga membolehkannya membesar secara normal walaupun dilahirkan dengan saiz yang kecil. Jika dulu cuma sebesar telapak tangan, ini adalah rupa Madeline selepas meningkat dewasa dan dalam keadaan sihat dan normal.

Bayi terkecil di dunia madeline

Madeline kini dikatakan ingin menulis kisah hidupnya dan antara perkara yang disukaiinya ialah bermain violin, rollerblade, mendengar muzik, berkhemah, bermain kuda dan juga bersocial di internet seperti kebanyakan orang lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *