Pemilik Akaun Maybank Diminta Berhati-hati

Amaran buat semua pemilik akaun Maybank, sila berhati-hati! Pada zaman sekarang ini semakin ramai orang membuat penipuan melibatkan duit orang lain sehingga melibatkan nilai juta-juta.

Individu yang memiliki akaun Maybank dinasihati berwaspada terhadap kemunculan sindiket penipuan ‘Spoofing’.Amaran Pemilik Akaun Maybank Diminta Berhati-hatiTimbalan Pengarah JSJK (Siber dan Siasatan Multimedia), Senior Asisten Komisioner Datuk Kamaruddin Md Din berkata, pihaknya mengesan wujud rangkaian sindiket baru yang menyamar sebagai pegawai bank khususnya Maybank untuk menipu orang awam.

Menurutnya, sindiket itu akan menghubungi telefon mangsa secara rambang sebelum memulakan perbualan dengan mendakwa nama mangsa digunakan individu tertentu untuk melakukan pinjaman peribadi.

“Ahli sindiket akan memperkenalkan diri sebagai pegawai bank sebelum meminta mangsa menyatakan nama penuh dan nombor MyKad untuk tujuan pengesahan.

“Suspek kemudian mendakwa ada individu yang menyamar dan membuat pinjaman peribadi menggunakan identiti mangsa,” katanya.

Mangsa kemudian akan panik dan suspek akan menasihati mereka untuk membuat aduan dengan Bank Negara Malaysia (BNM) atau Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan memberi nombor telefon yang sudah diubah menggunakan ‘platform voice over internet protocol’ (VOIP) untuk memperdaya mangsa.

“Meskipun itu bukan nombor asal BNM atau PDRM akan tertera nombor asal dua agensi kerajaan pada telefon pintar mangsa menggunakan peralatan VOIP,” katanya.

Kamaruddin berkata, sebaik mangsa menghubungi nombor itu, seorang lagi ahli sindiket yang menyamar sebagai pegawai BNM atau PDRM akan menjawab panggilan itu.

Beliau berkata, ‘pegawai’ palsu itu pula akan meminta maklumat perbankan dan kad kredit mangsa kononnya untuk tujuan pengesahan dan semakan.

Semoga sesiapa sahaja yang mempunyai akaun bank, tidak semestinya pemilik akaun Maybank tetapi juga bank-bank yang lain (CIMB, BSN, RHB, Public Bank, Hong Leong dsb) mengambil langkah berjaga-jaga dan jangan sesekali memberikan butiran peribadi anda melalui telefon atau sesiapa sahaja yang tidak dikenali.

source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *