Tindakan Bos Menghalau Pekerja Balik Ke Rumah Ini Dipuji Ramai. Apa Sebabnya?

Tindakan Bos Menghalau Pekerja Balik Ke Rumah Ini Dipuji Ramai. Apa Sebabnya? Alam pekerjaan memang sesuatu yang mencabar dan anda akan mengenali berbagai-bagai ragam manusia dari semua peringkat umur. Tindakan Bos Menghalau Pekerja Balik Ke Rumah Ini Dipuji Ramai Apa Sebabnya

Ada jenis majikan atau boss yang tidak ramah, jenis suka marah-marah, mementingkan untung semata-mata. Tidak kurang juga majikan atau bos yang peramah dengan pekerja dan mementingkan kebajikan dan harmoni pekerja. Situasi di bawah ini ialah apabila seorang pekerja dihalau oleh bos supaya balik ke rumah, namun apa yang berlaku sebenarnya menyebabkan boss ini dipuji ramai.

My boss sound tepek my colleague sebab masuk office ketika anak dia masih warded. Dengan nada yang sangat lantang my boss cakap pada my colleague tadi “go home now! You can lose your job but don’t lose your family”. Kami staff-staff yang lain turut dengar teguran itu pun tersedar betapa family ini lagi penting.

Kemudian suatu hari tu, saya introduced anak saya yang berumur 1 tahun to my boss ketika kami ada office’s event. My boss pun bercakap-cakap dengan anak saya. Dia pesan pada anak saya suruh ingatkan ayah jangan kerja kuat sangat, suruh ayah balik awal dan nasihat anak saya supaya pesan dekat ayah jangan stress sangat bila berkerja. Boss saya puji saya dihadapan anak saya. Anak saya berumur setahun je ok.

Ini adalah seni komunikasi yang patut ada pada seorang leader. Very impactful communication. Dia bercakap dengan orang lain, tapi seolah-olah dia bercakap pada kita. Sangat terkesan. Seni ini masih aku praktikkan dalam meeting, maki orang lain tapi yang terkesannya adalah opponent depan aku.

source: FB Amir Zain

Sebagai seorang boss atau leader, kita seharusnya menganggap staff atau pekerja sebagai aset dan cuba memahami sendiri apa masalah atau keadaan yang dihadapi oleh pekerja anda sebelum anda mengambil keputusan untuk memaki atau marah kepadanya. Para pekerja juga hendaklah melakukan kerja di pejabat dengan sebaik mungkin dan sebarang masalah yang dihadapi boleh dibawa untuk dibincangkan bersama-sama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *