Tips Cara Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ambil Ubat Dalam 5 Minit Sahaja

Semua orang pasti pernah kena sakit kepala, namum tahukah anda akan tips cara hilangkan sakit kepala tanpa ambil ubat yang berkesan? Apabila anda mengalami sakit kepala dan ubat yang perlukan tidak berada dalam tangan anda, situasi ini membuatkan anda sedikit kecewa. Tetapi, terdapat cara saintifik yang dapat meredakan sakit kepala yang dipanggil akutekanan (acupressure).

Petua Tips Cara Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ambil Ubat Dalam 5 Minit SahajaKami akan berkongsi dengan anda tentang teknik ini yang dapat menghilangkan sakit kepala secara efektik dan cepat.

Akutekanan ialah satu jenis urutan, keberkesanannya disahkan oleh beberapa kajian saintifik. Akutekanan ini juga secara semula jadi, adalah satu bentuk akupuntur dan refleksoterapi, tetapi ia tidak memerlukan pengetahuan perubatan yang khusus.

Cara mengurut titik akutekanan (acupressure)

Pertama, anda perlu berada dalam posisi yang selesa dan dalam keadaan tenang. Urutan ini tidak mengambil masa yang lama: antara 30 saat hingga satu minit secara purata.

Urut satu titik dengan tekanan yang lembut atau dalam pergerakan membulat. Kebiasaannya, sakit kepala akan hilang ketika urutan atau 5-10 minit selepas urutan.

Terdapat enam (6) titik utama untuk menghilangkan sakit kepala

Tips Cara Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ambil Ubat Dalam 5 Minit Sahaja

Titik mata ketiga, atau Yintang, berada di antara kening yang mana laluan hidung melintasi dahi. Titik ini juga bertanggungjawab untuk menghilangkan mata letih.

Tips Cara Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ambil Ubat Dalam 5 Minit

Titik simetri ini terletak di kawasan dalam kening. Dengan mengurut bahagian ini, ia juga dapat melegakan hidung berair dan meningkatkan ketajaman mata. Urut selama 1 minit dengan menekankan atau pergerakan secara membulat.

Petua Tips Cara Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ambil Ubat Dalam 5 Minit
Titik ini terletak di kedua-dua sisi lubang hidung yang selari dengan mata. Untuk mencari titik ini, rasakan lekuk di bawah tulang pipi. Ia dapat membantu membuka sinus (ruang pada tulang di muka, belakang dan atas hidung), mengurangkan sakit kepala dan sakit gigi, dan melegakan tekanan.

Petua Tips Cara Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ambil Ubat
Titik ini terletak di belakang kepala di bahagian tengah, antara telinga dan permulaan tulang belakang. Dengan mengurut titik ini dapat membantu melegakan hidung yang tersumbat, sakit pada mata dan telinga, sakit kepala yang teruk, dan migrain.

Petua Tips Cara Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Perlu Ambil Ubat

Titik Shuai Gu terletak 2-3cm daripada permulaan garisan rambut. Rasakan lekuk kecil di titik ini. Tekanan diletakkan di bahagian ini dapat melegakan sakit di bahagian tepi kepala dan mata yang letih.

Petua Tips Cara Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ambil Ubat Dalam 5 Minit Sahaja Dengan Berkesan
Titik simetri ini terletak di belakang tangan antara ibu jari dan jari telunjuk. Tekanan yang diberikan pada bahagian ini melegakan sakit belakang, sakit gigi, dan tekanan pada otot leher.

Bagi anda yang selalu sakit kepala, anda boleh cuba tips dan cara hilangkan sakit kepala seperti yang dinyatakan di atas.

source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *