Tips Petua Cara Lebatkan Rambut Jarang Atau Gugur

Entri kali ini, admin ingin berkongsi tips petua cara lebatkan rambut yang jarang atau gugur dengan cepat dan berkesan. Masalah rambut memang salah satu masalah yang diberikan perhatian oleh hampir setiap orang sebaik sahaja mereka melangkah ke alam remaja dan ke alam dewasa. Pada zaman kanak-kanak, memang semua orang tidak berapa peduli dengan rambut mereka bukan? Tetapi, perhatian terhadap rambut mula diberi perhatian apabila melangkah ke alam remaja dan keinginan untuk bergaya dan berketrampilan menarik mula diambil berat sehingga ada banyak fesyen rambut pelik dan aneh yang boleh kita jumpa sekarang.

Siapa yang tidak mahu memiliki rambut lebat yang senang untuk digayakan untuk apa-apa style rambut yang kita mahu. Bagi mereka yang memiliki rambut jarang dan banyak gugur dan tidak lagi lebat, style rambut yang boleh digayakan adalah sangat terhad dan mungkin botak adalah yang terbaik bagi lelaki, tetapi bagaimana pula dengan perempuan yang berambut jarang? Mereka pasti pernah ada keinginan untuk melebatkan rambut mereka semula kan.tips petua cara lebatkan rambut jarang gugur dengan cepatDi entry ini, admin ingin kongsikan beberapa petua cara lebatkan rambut yang jarang atau rambut gugur dengan cepat:

  • Ambil kacang hijau dan rendam sepanjang malam. Kemudian tapiskan kacang hijau tadi dan ambil air dari kacang hijau tersebut. Air kacang hijau itu kemudian disapu ke kulit kepala anda dan sila sapu dan picit kulit kepala anda pelahan-lahan. Cara ini biasa digunakan oleh orang-orang zaman dahulu untuk menyuburkan semula kulit kepala dan merangsang pertumbuhan rambut yang baru.
  • Gunakan daun pandan yang sudah ditumbuk dan campurkan dengan sedikit air dan perah. Ambil santan dan campurkan dengan pandan tadi dan kacau sehingga rata. Biarkan setengah hari dan anda boleh ambil campuran bahan tadi dan sapukan pada rambut anda. Biarkan untuk selama lebih kurang 45 minit (lagi lama lagi bagus) sebelum bilas dengan air. Lakukan seberpa kerap yang boleh bagi mendapatkan hasilnya.
  • Lebatkan rambut anda dengan gunakan minyak kelapa hijau dan sapukan pada rambut dan biarkan semalaman sebelum bilas dengan air bersih. Lakukan beberapa kali dan lihat hasilnya.
  • Gunakan lidah buaya dan daun bunya raya yang telah ditumbuk sehingga hancur. Kemudian sapukan dan perap bahan-bahan tadi pada rambut anda dan biarkan selama lebih kurang sejam sebelum bilas dengan air. Lakukan 3 atau 4 kali seminggu.
  • Ambil buah nanas dan kisarkan sehinggan menjadi seperti jus dan biarkan selama sehari. Selepas itu, anda boleh sapukan jus nanas tadi ke kepala anda dan biarkan selama lebih kurang setengah jam. Sila lakukan 3,4 kali seminggu dan tengok ada perubahan atau tidak.
  • benda yang anda makan juga memainkan peranan dalam cara lebatkan rambut anda dengan berkesan. Ambil banyak makanan yang mengandungi Vitamin seperti Vitamin A, vitamin B atau vitamin D. Banyakan makan sayuran hijau dan buah-buahan sebab ia mengandungi nutrisi yang menguatkan akar rambut anda.
  • Sila gunakan syampu rambut yang terdiri daripada herba-herba dan bahan-bahan neutral asli. Gunakan dengan kerap dan secara berkala dan tengok hasilnyan selepas 2,3 bulan. Elakan menggunakan syampu rambut yang mengandungi banyak bahan kimia.
  • Lembabkan atau basahkan rambut anda dan jangan biarkan rambut anda kering untuk jangkamasa yang lama. Kelembapan pada rambut memberi kesegaran kepada kulit kepala kita dan membuatkan rambut kita lebih sihat.

Tips petua cara lebatkan rambut di atas boleh anda cuba jika ingin melebatkan rambut anda. Tiada jaminan tips-tips diatas akan berkesan 100% tetapi tidak ada salahnya untuk mencuba bukan? Selain dari tips dan petua di atas, anda juga boleh pergi jumpa pakar rambut (hair specialist) seperti Yun Nam jika anda mahu. Baca juga cara menghitamkan rambut dan mencegah rambut beruban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *